Al zo’n 30 jaar bestaat de allereerste Basisregistratie. Eerst als GBA, nu als BRP (Basisregistratie Personen). En er zijn er in de loop van die periode zelfs negen bijgekomen.
Even op een rijtje naast de BRP:
- BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen);
- WOZ (Waardering Onroerende Zaken);
- BRK (Basisregistratie Kadaster);
- BRV (Basisregistratie Voertuigen);
- BRI (Basisregistratie Inkomen);
- HR (Handelsregister);
- BRT (Basisregistratie Topografie);
- BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie) en;
- BRO (Basisregistratie Ondergrond).
Wat ik zo bijzonder vind, is dat de inwoners van Nederland waarschijnlijk geen idee hebben van het bestaan van deze registraties. Het bijhouden en beheren ervan vindt op de achtergrond plaats door specialisten. Specialisten die er alles aan doen om de kwaliteit van ‘hun’ gegevens op een zo hoog mogelijk niveau te brengen en te houden.
De BRP
En dan te bedenken dat er verschillende Basisregistraties zijn die veel invloed hebben op het dagelijkse leven van de Nederlander. De BRP natuurlijk voorop. Wil je een paspoort of een rijbewijs of ga je met het vliegtuig op stap naar een ander land. Overal krijg je te maken met de inhoud van de BRP.
Van adres tot belastingaanslag
Maar onderschat ook de rol van de andere Basisregistraties niet. Inwoners van Nederland hebben (vaak zonder zich dit te realiseren) ook regelmatig te maken met de BAG, de WOZ, de BRK, de BRI en de BRV. Ga je een huis kopen dan komen daar naast de BRP en de BAG nog de WOZ en de BRK bij. De notaris controleert of de persoonsgegevens en de adresgegevens kloppen. Verrekend de WOZ-bedragen als de koop midden in het jaar plaatsvindt en controleert bij het Kadaster alle eigendomsgegevens rond het te kopen object.
Koop je een auto; dan krijg je te maken met de Rijksdienst voor het Wegverkeer die beheerder is van de BRV, die natuurlijk ook meekijkt in de BRP om te controleren of je wel bent, die je zegt te zijn.
En als klap op de vuurpijl kom je jaarlijks de BRI tegen als je je belastingaanslag moet invullen. Want het is uiteraard heel makkelijk dat je aanslag al is ingevuld, maar tegelijkertijd betekent dat ook dat de Belastingdienst al heel veel van je weet. Zij maakt uiteraard ook gebruik van al die andere Basisregistraties.
Ondernemers
Met de Basisregistratie HR hebben inwoners alleen te maken als ze zich inschrijven als ondernemer bij het Handelsregister. Bij dat inschrijven worden er trouwens gelijk lijntjes gelegd met de andere Basisregistraties. Naast controle van de gegevens uit de BRP wordt er direct informatie gecontroleerd en uitgewisseld met de Belastingdienst. Het is nu eenmaal zo dat deze Big Brother overal in mee wil kijken.
Een paar apart
Naast de al genoemde Basisregistraties zijn er ook enkele bijzondere. Dat zijn de BRT, BGT en BRO. Deze drie zijn voor een gemiddelde inwoner niet zo interessant. Ze zijn gericht op de inrichting en het beheer van Nederland. Of het nu gaat om alle bebouwing en wegen of dat wat er onder de grond ligt en wordt gestopt. Hert moet uiteindelijk ergens worden geregistreerd. En dat leggen we o.a. vast in deze drie Basisregistraties.
Stelsel van Basisregistraties
Al jaren wordt er gewerkt aan het met elkaar verbinden van de Basisregistraties in een stelsel. Dit is eigenlijk heel redelijk gelukt. En zolang het goed wordt beheerd en gebruikt heeft het uiteraard ook een toegevoegde waarde. En ik moet zeggen dat ik er over het algemeen ook positief tegenover sta. Ik denk alleen dat we er met elkaar voor moeten zorgen dat het geen bron wordt van informatie die leidt tot verkeerde conclusies.
Meer weten?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eric Leroi via de contactpagina.