Hoe brengen we duurzame verandering in de organisatie met behulp van datagedreven werken? Een stuk van die puzzel, en daarmee de focus voor 2025, is interoperabiliteit in combinatie met kennisdeling. De combinatie van deze twee gaat ervoor zorgen dat datagedreven werken nog sneller en duurzamer tot organisatieverandering leidt.
Een bron modelleren naar een bruikbaar basis analytisch model kost gemiddeld ongeveer drie maanden. Dit is tijd waar de business geen waarde ervaart van datagedreven werken. Als deze tijd verkort kan worden, blijft er meer tijd over voor waardecreatie voor de business. Een gemeentelijk initiatief wat dit versnelt is het inmiddels breed omarmde Gemeentelijk Gegevensmodel (GGM), ontwikkelt door de gemeente Delft. Niet voor niets winnaar gemeentedelers 2022(!).
Versnelling op vier niveaus
- Gemeenten modelleren per applicatie voor elkaar naar het GGM gestandaardiseerde databaseschema. Dat scheelt 90% ontwikkeltijd voor elke gemeente na de eerste gemeente die het heeft gemodelleerd.
- Analytische scripts en bijbehorende rapportages/ machine learning-modellen/ dashboards ontwikkelt op GGM zijn voor een significant deel één op één herbruikbaar voor andere gemeenten.
- Ontwikkelen op basis van data gemodelleerd is voor data engineers en data analisten eenvoudiger, omdat er een goed gedocumenteerd logisch gegevensmodel onder ligt. De samenhang tussen objecten is daarmee snel operationeel te maken.
- Bij de overgang naar een nieuwe applicatie hoeft grotendeels alleen de nieuwe applicatie op het GGM-model aangesloten te hoeven worden, om bestaande rapportages weer te laten werken.
Dit betekent overigens géén plug and play-oplossing. Iedere gemeente gebruikt applicaties anders, en kent weer andere beleidsregels, uitvoeringsinrichtingen en andere uitzonderingen of datakwaliteit problemen. Het betekent wél een platform waarin gemeenten in een zelfde datalandschap opereren met hier en daar een dialect wat tot spraakverwarring kan leiden. Dat is een héle grote stap t.o.v. de huidige situatie waar gemeenten op datagebied eilanden zijn in de stille oceaan.
Terugblik 2024 en bijdrage 2025
Als Telengy gaan we ook in 2025 weer onze steen bijdragen om deze stap met elkaar te zetten. Help je mee?
Terugblikkend op onze eigen artikelenreeks van 2024, laat goed zien hoe we als Telengy naar datagedreven werken en AI kijken: vanuit de inhoud, complexe vraagstukken eenvoudig weergeven, en vanuit daar praktisch aan de slag gaan om meerwaarde te creëren voor de maatschappij. Hieronder vind je het overzicht van al onze DGW-artikelen uit 2024.
Praktisch aan de slag
- https://www.telengy.nl/actueel/data-alliantie-zeeland-en-text-mining-tool/
- https://www.telengy.nl/actueel/waardecreatie-met-data-kom-van-je-stoel-en-stap-samen-in-de-keuken/
- https://www.telengy.nl/actueel/het-trainen-van-datageletterdheid/
- https://www.telengy.nl/actueel/keep-it-simple-ook-met-data/
- https://www.telengy.nl/actueel/wijze-besluiten-met-datagedreven-werken/
- https://www.telengy.nl/actueel/inzichten-uit-ons-data-project/
Complexe zaken makkelijk gemaakt
- https://www.telengy.nl/actueel/data-architectuur-ontrafeld-helderheid-tussen-de-brei-van-abstracte-termen/
- https://www.telengy.nl/actueel/wat-is-een-datacultuur/
AI
- https://www.telengy.nl/actueel/3-toepassingen-van-large-language-models-llms-om-direct-mee-aan-de-slag-te-gaan/
- https://www.telengy.nl/actueel/veilig-toepassen-van-ai-bij-gemeenten-een-verantwoorde-benadering/
- https://www.telengy.nl/actueel/de-toekomst-van-gemeentebanen-in-het-tijdperk-van-kunstmatige-intelligentie/
- https://www.telengy.nl/actueel/door-de-piloten-de-copilot-niet-meer-zien-hoe-gemeenten-optimaal-gebruik-kunnen-maken-van-microsoft-copilots/
Meer weten?
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Tim van der Pol, 06 21 36 68 58, t.v.d.pol@telengy.nl.