Home » Actueel » Gegevensdeling inburgering naar hoger niveau vanaf 2025

Gegevensdeling inburgering naar hoger niveau vanaf 2025

Sinds de invoering van de Wet Inburgering 2021 hebben gemeenten een belangrijke rol in de inburgering van nieuwkomers. Gemeenten hebben een regierol en zijn verantwoordelijk voor de inburgeringstrajecten van nieuwkomers. Hiervoor werken zij samen met het COA, DUO maar ook met diverse partners op het gebied van maatschappelijke begeleiding, (taal-)onderwijs en werk. Voor de start en monitoring van de voortgang van de inburgering zijn gemeenten afhankelijk van de gegevens die zij van deze samenwerkingspartners ontvangen. Dit lerende stelsel is nog volop in ontwikkeling, inclusief de informatievoorziening.  

Van handmatige registratie naar geautomatiseerde gegevensuitwisseling

Momenteel wordt gewerkt met plateau 1 in de ketenarchitectuur inburgering. Dit is de minimale gegevensdeling die nodig is om de wet uit te voeren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de bestaande systemen en portalen en veelal handmatig gewerkt. Denk bijvoorbeeld aan de gegevens uit het taakvolgsysteem (COA) die door gemeenten handmatig wordt overgezet naar hun eigen systemen om de voortgang van de inburgering verder te begeleiden.  

De VNG, SZW, leveranciers en een aantal koplopergemeenten zijn momenteel bezig met de testfase van plateau 2. Met plateau 2 gaat de gegevensuitwisseling in de inburgeringsketen meer geautomatiseerd en via standaarden verlopen. De ontwikkeling van plateau 2 richt zich in eerste instantie op de uitwisseling tussen gemeenten, COA en DUO. Later volgen ook de taalscholen. In deze ontwikkelfase is er aandacht voor de informatiemodellen, datakwaliteit en werkafspraken rondom het gebruik van de informatiestandaard.  

Implementatie gemeenten

Het is voor gemeenten een vrijwillige keuze om over te gaan naar plateau 2. Het overstappen naar plateau 2 heeft een aantal voordelen. Geautomatiseerde gegevensdeling zorgt ook voor actuelere informatie van ketenpartners. Dit zorgt niet alleen voor een efficiëntere samenwerking, maar ook voor verbeterde dienstverlening en ondersteuning voor de inburgeraar. Het verlaagt bovendien de administratieve lasten. Daarnaast is er ook aandacht voor de datakwaliteit. Dit leidt mogelijk tot meer volledigheid in de gegevens en biedt tegelijkertijd ook kansen voor het inrichten van monitoring.  

In 2025 wordt er waarschijnlijk via het gemeentefonds eenmalig budget vrijgesteld om de implementatie voor gemeenten te financieren. Het is goed om hier het komend jaar alert  op te zijn. Naar verwachting kunnen gemeenten vanaf Q4 2025 aansluiten op plateau 2. Meer informatie hierover is terug te vinden via de VNG. Dit neem niet weg dat het goed is om hier alvast rekening mee te houden en het gesprek aan te gaan in de organisatie, maar ook met de leverancier, om de keuze voor de overstap naar plateau 2 alvast te overwegen.    

Meer weten? 

Heeft u vragen of wil u graag meer weten naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact op met Dimphy Severijnen,  d.severijnen@telengy.nl