Telengy-adviseur Arno van Waesberghe deelt zijn ervaringen als programmamanager van een jaar werken onder de Omgevingswet.
De Jaarwisseling, gewoontegetrouw een tijd om terug te blikken en vooruit te kijken. We werken inmiddels bijna een jaar onder de Omgevingswet. Een jaar waarin voorzover bekend geen grote ongelukken gebeurd zijn. De overgang naar de Omgevingswet is eigenlijk best soepel verlopen. Dat wil niet zeggen dat we nu stil kunnen zitten en achterover kunnen leunen. Op verschillende onderdelen. Is ook het komend jaar flink werk te verzetten.
Voorkom sectorale stapeling
In mijn eigen dagelijkse praktijk zie ik dat we afgelopen jaar al flinke stappen hebben gezet naar een meer integrale benadering van de vraagstukken en initiatieven die spelen in de fysieke leefomgeving. Het sociaal en fysiek domein vinden elkaar steeds beter en leren stap voor stap elkaars taal te spreken. De integrale benadering is noodzakelijk om tot een antwoord te komen op alle maatschappelijke opgaven waar de gemeente voor staan. We kampen bijvoorbeeld met een tekort aan woningen, netcongestie en de biodiversiteit vraagt ook de nodige aandacht. Een sectorale benadering van deze problemen zorgt ervoor dat door de opeenstapeling van beleid nagenoeg geen initiatieven van de grond komen. We zullen op zoek moeten naar oplossingen door alle beleidsvelden in samenhang te benaderen.
Samenhang gevraagd
Deze samenhang is van belang bij het maken van een omgevingsvisie. Gemeenten die hier nog niet mee gestart zijn moeten hier zeker in 2025 mee starten. De visie moet namelijk voor 1-1-2027 klaar zijn. De samenhang is ook van belang bij de transitie van het tijdelijk naar het integraal omgevingsplan. Ook dit is een traject waar gemeenten in 2025 druk mee zullen zijn. De periode tot 2030 lijkt lang, maar om alle bestemmingsplannen en verordeningen tijdig op te nemen in het integraal omgevingsplan is een enorme opgave.
Verbetercyclus
Naast deze majeure opgaven lopen ook de opgaven uit 2025 door. We leren steeds beter werken met de Omgevingswet. Om hier de vruchten van te plukken is het goed een continue verbetercyclus in te richten. Zorg dat je met regelmaat je werkprocessen, werkafspraken en samenwerkingsafspraken met ketenpartners evalueert en bijstelt waar nodig. Deze zelfde aanpak kan je natuurlijk op je dienstverlening en de toepasbare regels inrichten. Met het eenmalig inrichten hiervan hebben we een startpunt gecreëerd op basis van de kennis die we vooraf hadden. Nu is het tijd om de ervaring te benutten en door te ontwikkelen.
Meer weten?
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Arno van Waesberghe, 06 39 06 62 58 of a.v.waesberghe@telengy.nl.