Het in september bekend geworden uitstel van de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv) tot 1 januari 2026 brengt zowel uitdagingen als kansen met zich mee voor Nederlandse gemeenten en uitvoeringsorganisaties. Dit uitstel biedt extra tijd om de implementatie van de wet niet alleen te voldoen aan de minimale vereisten, maar ook om de digitale interacties met inwoners en ondernemers te heroverwegen en te verbeteren. De uitdaging is om iedereen aan boord te houden!
Uitbreiding van de scope?
Met het uitstel kunnen gemeenten overwegen om de scope van digitale diensten uit te breiden. Waar de oorspronkelijke focus lag op officiële berichten, zoals bijvoorbeeld vergunningaanvragen en bezwaarschriften, biedt de extra tijd de mogelijkheid om ook minder formele interacties te digitaliseren. Dit kan leiden tot een meer geïntegreerde en gebruikersvriendelijke ervaring voor alle diensten bij gemeenten en uitvoeringsorganisaties.
Kwaliteitsborging en Innovatie
De extra tijd maakt het mogelijk voor organisaties om dieper in te gaan op de kwaliteitsaspecten van digitale diensten. Door betere betrokkenheid van inhoudelijke teams bij de ontwikkeling van betrouwbare digitale kanalen, kunnen organisaties hogere betrouwbaarheidsniveaus en gebruikerstevredenheid bereiken. Dit is ook een uitgelezen kans om andere oplossingen, zoals geavanceerde e-formulieren en persoonlijke internetpagina’s (PIP) en de Berichtenbox te testen en te integreren.
Versterken interne en externe Samenwerking
Het uitstel geeft organisaties de kans om intensiever samen te werken met technologiepartners en andere overheidsorganen. Door het delen van kennis en best practices kunnen zij efficiëntere en effectievere oplossingen ontwikkelen. Deze samenwerking kan leiden tot een meer uniforme aanpak in digitale dienstverlening over verschillende organisaties en bestuurslagen heen.
Scenario’s voor Implementatie
- Doorgaan zoals gepland: organisaties kunnen ervoor kiezen om de oorspronkelijke plannen voort te zetten en te voldoen aan de minimale eisen van de Wmebv op de oorspronkelijk geplande data. Dit scenario is vooral geschikt voor gemeenten die al vergevorderd zijn in hun voorbereidingen.
- Uitbreiden en optimaliseren: Door het uitstel kunnen gemeenten en uitvoeringsorganisaties hun digitale strategie heroverwegen. Dit kan inhouden dat ze verder gaan dan de oorspronkelijke plannen door nieuwe digitale kanalen te ontwikkelen of bestaande processen te verbeteren voor een hogere gebruikerstevredenheid en efficiëntie.
- Innovatie: Met extra tijd kunnen organisaties experimenteren met nieuwe technologieën en benaderingen. Door projecten integraal aan te pakken kan de digitale dienstverlening effectief en efficiënt worden verbeterd. Dit scenario is ideaal voor vooruitstrevende organisaties die technologische leiderschap willen tonen.
De geest van de wet
Dit uitstel is een uitnodiging aan alle gemeenten en uitvoeringsorganisaties om niet alleen aan de wet te voldoen, maar ook om te streven naar een dienstverlening die klaar is voor de toekomst. Door nu te investeren in digitale dienstverlening, kunnen organisaties een sterke basis leggen die verder reikt dan enkel ‘voldoen aan de wet’ en die daadwerkelijk waarde toevoegt voor inwoners en ondernemers.
Meer weten?
Thor Berns is binnen Telengy een van de adviseurs die zich richt op de implementatie van de Wmebv. Hij deelt graag zijn ervaringen van eerdere projecten en gaat met u in gesprek over het best passende scenario voor uw organisatie. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Thor Berns, 06 11 48 35 23, t.berns@telengy.nl.