Vreemd, maar we zijn als mensheid in staat om veel van wat we weggooien in zee te dumpen en vervolgens op het strand te laten aanspoelen. Onze stranden liggen vol met afval. En we weten het allemaal. Dieren raken erin verstrikt. En uiteindelijk komt een deel van het vuil (met name plastics) ook weer in ons voedsel terecht. Vervuilde stranden hebben een negatief effect op toerisme en economie. Wat ook om die reden de aandacht heeft van gemeenten. Hieronder enkele voorbeelden van hyperlinks die een beeld geven van de ernst van het probleem:
- Crisis aan de kust
- Zeeuwse stranden het-meest vervuild
- Wat spoelt er aan op het strand
- Microplastics en plastic in zee
Stichting de Noordzee
Stichting De Noordzee is al jaren bezig met het schoner en gezonder maken van onze Noordzee. Zij komen op voor de Noordzee. En werken samen met andere partijen aan oplossingen voor huidige en toekomstige uitdagingen van de Noordzee-natuur, zoals:
- Onderzoek doen naar strandvervuiling.
- Stranden schoonmaken.
- Strijden voor een verbod op vervuiling door het scheepvaartverkeer (bijvoorbeeld het terugdringen van het lozen van zwavelhoudend afvalwater).
282 stuks afval per honderd meter
In de periode 2011-2020 werd er gemiddeld 282 stuks afval per honderd meter gevonden, tussen 2001-2010 waren dat nog 388 stuks (Stichting De Noordzee: voor strandafvalonderzoek monitoren we vier keer per jaar 100 meter niet-toeristisch strand op vier vaste locaties (Terschelling, Bergen, Noordwijk, Veere). Hiervoor gebruiken we een turflijst die ook in andere Noordzeelanden gebruikt wordt).
Ook al zijn stranden dus gelukkig al minder vervuild dan 10 jaar geleden, stichting de Noordzee geeft aan:
‘Opruimacties en strandreinigingsprogramma’s zijn essentieel om de directe impact van afval te verminderen.’
Daarom steekt Telengy de handen uit de mouwen. En wel op 6 september, dan organiseren wij een heuse Telengy Beach Clean Up aan de Zeeuwse kust.
Wij gaan ons steentje bijdragen
Telengy is als adviesbureau werkzaam voor de Nederlandse overheid. En verdient daar haar geld mee. Zij vindt het daarbij belangrijk om regelmatig iets terug te doen voor de maatschappij. Daarom gaan we dit jaar als bedrijf een dag aan het werk op een van de Zeeuwse stranden. Samen met medewerkers van Stichting Strandexploitatie Veere zullen we, onder hun begeleiding, een klein stukje Nederland weer wat schoner proberen te maken.
In onze volgende Overheid in Beweging lees je uiteraard meer over het resultaat. Wil jij met collega’s ook zo’n opruimactie organiseren? Neem gerust contact op, we vertellen graag hoe je dit organiseert.
Meer weten?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Telengy-adviseur Stella Mol, via tel. nr. 06 33 13 75 05 of via e-mail: s.mol@telengy.nl.